Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS

Inne

Lista produktów niedozwolonych

Acesulfam

Agar

Agawa - syrop

Algi morskie / na etapie wstępnym

Aloes - można wprowadzić, jeżeli nie ma żadnych objawów ze strony układu pokarmowego

Amarantus

Aspartam

Astragalus

Babka jajowata/Psyllium husks

Bawełna - nasiona i olej

Bezkofeinowe produkty z uwagi na procesy technologiczne

Brandy - alkohol

Ciecierzyca

Chlorella / na etapie wstępnym

Cukier lub sacharoza w każdej postaci (biały, brązowy, itd)

Cykoria

Czekolada

Dekstroza

Drożdże piekarnicze

Dziwidło/Konjac

Dżemy

Fasola Canellini

Fasola czarna

Fasola Faba

Fasola Garbanzo

Fasola maślana

Fasola Mung

FOS - Fruktooligosacharydy

Fruktoza

Galaretki owocowe

Guma celulozowa

Guma do żucia

Guma ksantanowa

Glukoza

Glutaminian Sodu

Herbaty rozpuszczalne

Herbata Lapacho (Pau d'Arco)

Hot dogi

Hydrolizowane białka

Inozytol

Inulina

Izoglukoza

Jęczmień

Jogurt sklepowy - komercyjny

Kakao - proszek

Kalarepa

Karagen

Karob

Kasza gryczana

Kasza jaglana

Kasztany jadalne

Kawa Inka

Kawa rozpuszczalna i jej zamienniki

Kawa zbożowa

Keczup sklepowy

Kiełbasa ze sklepu

Kiełki fasoli

Kiełki pszenicy

Kłębian kątowaty

Komosa ryżowa/Quinoa

Konfitury

Konjac/Dziwidło

Konopia – nasiona

Kordiał

Korzeń łopianu

Kostki rosołowe i bulion komercyjny

Kozieradka

Kroskarmeloza sodowa/sól sodowa karboksymetylocelulozy

Ksylitol

Kudzu

Kukurydza

Kuskus

Laktoza

Lignina

Likiery

Lody sklepowe

Makaron - wszystkie rodzaje

Maltitol

Maltodekstryna

Maranta trzcinowata

Margaryny i zamienniki masła

Maślanka

Mąka z fasoli

Mąki ze zbóż

Melasa

Melatonina

Mięso przetworzone, konserwowane, wędzone i solone

Miso

Mleko acidofilne

Mleko modyfikowane

Mleko zwierzęce - świeże,

Mleko sojowe,

Mleko ryżowe,

Mleko kokosowe w puszkach /kartonikach

Napoje alkoholowe

Napoje gazowane

Napoje komercyjne

Noni sok

Nutra-sweet (aspartam)

Ocet winny z dodatkami (balsamiczny)

Okra

Opornik łatkowaty

Oleje do smażenia

Orkisz

Orzechy - solone, prażone i w polewie

Owies

Owoce i warzywa w puszkach lub pasteryzowane

Pektyna

Pietruszka - korzeń

Piwo

Płatki śniadaniowe - wszystkie rodzaje

Pochrzyn

Pokrzywa

Polisorbat 80

Porto - alkohol

Prawoślaz lekarski i wszystkie zioła z rodziny ślazowatych

Proszek do pieczenia i inne dodatki piekarnicze za wyjątkiem sody oczyszczonej

Psyllium husks/Babka jajowata

Pszenica

Pyłek pszczeli

Ryby przetworzone: wędzone, solone, z puszki w sosie

Ryż

Rzepa

Sacharoza

Sacharyna

Sago

Semolina

Ser Chevre

Ser Feta

Ser Gjetost

Ser Gruyere

Ser Mozzarella

Ser Neufchatel

Ser Primost

Ser Ricotta

Sery - przetworzone, z dodatkami olejów oraz serki do smarowania

Sezam nasiona

Sherry - alkohol

Siemie lniane - nasiona

Skrobia

Skrobia kukurydziana

Słodkie ziemniaki

Soja

Sok jabłkowy

Sok Noni

Sos sojowy

Sos tabasco

Sos tamari

Sól sodowa karboksymetylocelulozy

Spirulina / na etapie wstępnym

Splenda

Sukraloza

Syrop kukurydziany

Syrop klonowy

Szynka

Ślazowate – rodzina ziół

Śmietana słodka

Śmietana kwaśna ze sklepu

Tagatoza

Tamari sos

Tamarynd

Tapioka

Targanek

Tofu

Twaróg komercyjny

Warzywa pasteryzowane lub w puszkach

Zboża – wszystkie

Ziemniaki - wszystkie gatunki

Żelazo w suplementach

Żyto

Lista w pliku pdf

O nas

Konsultacje